Posted on

Hvorfor er vitaminer viktig for kroppen din?

Hvorfor er vitaminer viktig for kroppen din?

Vitaminer gir ikke energi, slik som karbohydrater, proteiner og fett gjør, men de er viktige forbindelser som hjelper kroppen med å vokse og til å fungere optimalt. Noen av de viktigste funksjonene de  13 vitaminene våre har, er å styrke immunforsvaret og knoklene, helbrede sår, viktig for synet ditt, samt hjelpe deg med å skaffe energi fra maten. Uten tilstrekkelig vitamin inntak, kan du føle deg søvnig og slø, mer utsatt for smitte og utvikling av andre alvorlige komplikasjoner, som kan medføre fare for liv og helse.

Typer av vitaminer
Vitaminer er klassifisert som fettløselige eller vannoppløselige, alt ettersom hvor i kroppen det er lagret.

  • Fettløselige vitaminer A, D, E og K. Disse lagres i kroppens ulike fettdepot inntil seks måneder, for å kunne brukes ved behov.
  • Vannløselige vitaminer sirkulerer gjennom blodet og inkluderer B-vitaminer, pantotensyre, biotin og folat og vitamin C. Kroppen lagrer ikke vannløselige vitaminer og derfor er regelmessig påfyll nødvendig.

Grunnleggende funksjoner
Hver av de 13 vitaminer har en bestemt funksjon, men de samarbeider også for å legge til rette for optimal helse.

Vitamin A; er viktig for synet og for immunforsvar i slimhinner, hud, knokler og tenner.

Vitamin C; er viktig for opptak av jern og for kroppens immunforsvar. Fungerer som en antioksidant.

Vitamin D; sammen med mineralet kalsium, er dette viktig for skjelettet og for kroppens immunforsvar.

Vitamin E; fungerer som en antioksidant. I tillegg forenkler kroppens bruk av vitamin K, noe som hjelpe å motvirke blodpropp, viktig for skjelettet og for produksjonen av røde blodceller.

Vitamin B; til sammen åtte ulike B-vitaminer, er viktig for kroppens næringsomsetning, hjernens funksjon, hormonproduksjon, nødvendig for hjerteaktiviteten, samt viktig for sentralnervesystemet.

Sjekk din Vitaminstatus - Dinhelse.org

Vitaminmangel
Mangel på nødvendige vitaminer, kan medføre økt risiko for bl.a. hjertesykdommer, kreft og osteoporose.

B-vitamin mangel kan føre til permanente nerveskader og anemi (blodfattig).

For for lite vitamin C medfører at kroppen kan ikke produsere kollagen, som er det viktigst vevet i kroppen. I alvorlige tilfeller av vitamin C-mangel, kan man utvikle skjørbuk; en sykdom som preget av muskel og leddsmerter, tretthet og hovne svampaktig tannkjøtt og røde flekker på huden.

Vitamin D-mangel forårsaker rakitt (engelsk syke) hos barn og gir smerter i skjelettet, deformiteter og mangelfull vekst. Hos voksne kan det medføre både skjøre knokler, samt også gi høyt blodtrykk, enkelte typer kreft og autoimmune sykdommer.

Hvordan få tilstrekkelig med vitaminer og mineraler

Et kosthold som er rikt på friske grønnsaker, frukt, hele korn, nøtter og frø, bønner og linser, magert kjøtt og fet fisk; bidrar til at du får alle nødvendige vitaminene.

Dagens kosthold består av mye bearbeidet ferdigmat som kan være bearbeidet, som kan være genmodifisert og bestrålt. Dette kan medføre at det mangler essensielle næringsstoffer.

En balansert diett bestående av ekte matvarer, er den grunnleggende forutsetningen for en optimal ernæring. Jordkvaliteten kan også ha en betydelig innvirkning på nivåene av visse næringsstoffer i matvarer, selv om vi spiser økologisk mat. Mat kan derfor være av varierende kvalitet, og det kan derfor være vanskelig å få i seg nok vitaminer og mineraler fra kostholdet.

Sjekk din Mineralstatus

Et sunt kosthold er vanligvis det beste alternativet for å få nok vitaminer og mineraler, men noen ganger kan tilskudd bli anbefalt, spesielt hvis du allerede opplever mangelsymptomer.

Det kan også hende at flere andre faktorer påvirker kroppens evne til å absorbere og forbrenne næringsstoffer, for eksempel alder og fordøyelsesproblemer kan øke risikoen for enkelte vitaminmangler.

Hvis du er usikker på om du får en tilstrekkelig mengde av vitaminer, her du kan teste vitamin– og mineral statusen din.

Legg igjen en kommentar