kr 1 550,00 inkl. mva

Matoverfølsomhet er en aktuell analyse ved mistanke om matoverfølsomhet (når cøliaki, laktoseintoleranse og straksallergier er utelukket) ved mage-tarm plager som oppblåsthet, forstoppelse, diaré, kvalme, og irritabel tarm syndrom, hodepine og migrene

Matoverfølsomhet

Matoverfølsomhet - Din helse

Matoverfølsomhet undersøker tilstedeværelsen av IgG-antistoffer i blodet mot 44 ulike matvarer. IgG-antistofferkan være aktuell ved forsinket matallergi (type III). Symptomer kan forekomme alt fra noen timer til noen dager etter matinntak. Dette kan gjøre det vanskelig å finne ut av hva som forårsaker plagene. Undersøkelsen krever kun én enkel kapillærprøve og kan gjøres hjemme hos deg selv.

Analysen kan egne seg ved mistanke om matoverfølsomhet (og som ikke har cøliaki, laktoseintoleranse og straksallergi) ved blant annet følgende tilstander:

 • Mage-tarm plager som oppblåsthet, forstoppelse, diaré, kvalme, Crohn’s sykdom og irritabel tarm syndrom (IBS)
 • Hodepine og migrene
 • Kronisk tretthet/ME lignende plager, psykiske plager
 • Overvekt eller kroniske vektproblemer
 • Hudproblemer som utslett, eksem og psoriasis

Antistoffer mot matvarene inkludert i denne undersøkelsen er: kylling, okse, svin, ris, gluten, bygg, havre, rug, spelt og hvete, gulrot, paprika, tomat, brokkoli selleri, agurk, rødkål, sopp, hvitløk, vanilje, karri, pepperrot, sennep, honning, soya, torsk, kreps, egg, kirsebær, ananas, bringebær, vannmelon, mandel, hasselnøtt, linfrø, peanøtt, pistasj, valmuefrø, solsikke frø, kaffe, kumelk, geitemelk/ost, sauemelk/ost, surmelk (ku), bakegjær.

Hvordan oppstår symptomer?

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Steg 4

Undersøkelsen er ikke egnet for å stille medisinske diagnoser, Research Use Only (RUO).

Den kliniske nytten av undersøkelsen er ikke sikkert fastslått. Testresultatene kan brukes i kliniske situasjoner til å veilede hvilke matvarer som kan være aktuelle i forbindelse med eliminasjon og provokasjon hos pasienter med matrelaterte plager. Det bør poengteres at tilstedeværelsen av IgG antistoffer alene, ikke kan tas som bevis/diagnose på matintoleranse. Testresultatene bør tolkes av leger/ernæringsfaglige helsepersonell som kjenner til testens begrensninger. Det er viktig at eventuelt diettbehandling blir utført riktig og ikke minst er det viktig å sørge for at man ikke får ernæringsmangler som følge av diettbehandling.

Rask og enkel bestilling av Matoverfølsomhet analyser:

Hva skjer etter jeg har bestilt?

 1. Vi sender ut nødvendig prøvetakingsutstyr etter bestilling
 2. Skulle noe være feil med utstyret, ber vi om at du kontakter oss
 3. Les nøye gjennom den medfølgende instruksjonen før prøvetaking
 4. Fyll ut medfølgende rekvisisjonsskjema
 5. Bruk den ferdig frankerte esken til retursending
 6. Esken kan sendes via vanlig postgang fra både butikk, postkontor og postkasser

Hva inneholder prøvekitet?

 • Instruksjon
 • 1 RIDASCREEN® Foodscreen Blood Collection Card
 • 2 sterile lansetter
 • 2 sterile bandasjeplaster
 • Rekvisisjonsskjema
 • Ferdig frankert eske til retursending

Viktig praktisk informasjon

 • Spis variert 2-3 uker før prøven tas. Ensidig kosthold vil kunne påvirke prøveresultatene dine. Merk at du ikke skal spise noe som kan føre til at du blir alvorlig syk!
 • Prøvematerialet er kapillært blod fra fingertuppen
 • Prøven sendes tilbake til oss i romtemperatur
 • Forventet svartid er 10 virkedager (med forbehold om at svartid kan avvike grunnet uforventet faktorer som bl.a. instrumentstans, rot i postgangen m.m.)

Dinhelse har tatt i bruk PasientSky, som er en gratis tjeneste og alle anbefales å ta dette i bruk for å motta prøveresultatene digitalt. Uten PasientSky blir prøveresultatet sendt pr. post.

Laboratorieanalyser kan fortelle noe om helsestatus der og da. Det er viktig å merke seg at normale resultater ikke er en garanti for at man ikke har helseplager. De kan heller ikke si noe om utvikling av mulige sykdommer i fremtiden.

Analysen er utført ved ISO sertifisert medisinsk laboratorium med akkrediterte tester og metoder.

Analyseresultatene er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser alene. Ved sykdom, kontakt din lege.

Resultatrapporten som fremkommer etter at analysen er utført, vil inneholde råd om eventuell kostholds behandling som eliminasjonsdiett.